Verslag en foto’s onthulling Boom

Code Rood ?

Sneeuw, regen, hagelbuien, harde windvlagen, het was allemaal voorspeld voor de vrijdagavond 8 december. Net nog geen code rood op de avond van de Kerstzang aan het Diepmeerven. De kleur rood zou overigens goed gepast hebben bij het koor. Rode sjaals, hier en daar een rood jasje en een rode muts. Gelukkig viel het allemaal mee. Na een hele dag regen en wat natte sneeuw nam weergod Pluvius even een adempauze net voordat de tent opgezet moest worden. Het bleef – op een enkele sneeuwvlok na – droog tijdens het optreden.

Schietgebedjes hebben soms hun nut. Na het voorbereidend werk van Jan, Rob, Maarten, Joop, Albert en Matthijs bood
de tent plaats aan het voltallige koor dat inmiddels al 36 leden telt. Nog even en Gijzenrooi moet voor dit evenement op zoek naar een grotere tent. Wim en Janco zorgden evenals andere jaren voor de techniek, zonder hen geen geluid en geen licht en daar kun je op zo’n avond natuurlijk niet mee aankomen. Onze voorzitter Gerard opende met een eigentijds kerstverhaal over oude tijden en nieuw licht de seance en daarna werd de verlichting ontstoken door wethouder Yasin en Greetje.

Het was een onverdeeld succes. De oude eikenboom stond te gloeien van trots. ‘Zo’n rijke en sfeervolle kerstverlichting heb ik nog nooit mogen dragen’, bromde hij zacht met zware stem. Anderen, met veel verstand van licht – en die vind je volop in Eindhoven – hadden het over de juiste kleurtemperatuur bij deze lichtmanifestatie. Elly en Erik hadden respectievelijk als dirigente en musicus gezorgd voor een aangepast repertoire, waarbij naast enkele oude nummers zoals ‘Jingle Bells’ en
‘War is over’ de – voor ons – nieuwe nummers ‘Christmas is all around’, ‘Love is all’ en ‘Go Like Elijah’ gebracht werden.
Hoewel het koor een gelegenheidskoor is, krijgt het steeds meer een professionele uitstraling met Erik van Dijck, Mariëtte Mooren, Frans Beks en Bojan de Groot als solisten. Ook het meerstemmig gezongen ‘Love is all’ maakte indruk.

Onder de boom als vanouds de chocolademelk en glühwein tegen de koude voeten en rode neuzen, ingeschonken en rondgedeeld door  Irma en Marion en op de achtergrond de vuurkorf voor de sfeer en de warme handen. Onvermijdbaar tafereel: jongetjes die het vuur helpen opstoken en met takken en stokken komen aandragen. Eentje hield zelfs een tak met druipend bruin blad boven de vuurkorf. Goed voor een weekend lang een rookaroma in mijn  winterjas.

Tevreden liep ik samen met een paar anderen in een licht sneeuwbuitje terug naar huis.
Code rood werd pas 2 dagen later afgekondigd.

Kees van Vessem

 

Foto’s gemaakt door Ruud Mooren.